lørdag den 27. februar 2021

OPGAVE B ETABLERING AF DYREHOLD

 VINBJERGSNEGLE 


Vinbjergsneglen (Helix pomatia) er en spiselig snegle-art og Europas største skalbærende landsnegl. Som fuldvoksen kan den opnå en højde på 4,5 cm og en bredde på 4 cm. Særligt i Sydeuropa anses den for at være en stor delikatesse.


På mit dyrehold vil jeg prøve at etablere et snegle bo, vinbjergsnegle, hvis det bliver mulig vil jeg forsøge at skaffe en eller to afrikanske snegle. Det er lidt af en udfordring med vinbjergsnegle, jeg ved de findes i haven på mit job. De er gået i vinterhi. Midt i november er tidspunktet hvor vinbjergsneglen lukker sit hus med en kalkforsegling for at overvintre.

Det kunne være spændende at studere de 2 forskellige snegle, hvilke forskelle, mad, alder, hurtighed, 

AFRIKANSKE KÆMPESNEGLE.



Har købt 2 afrikanske snegle, så må vinbjergsneglene vente til de dukker frem af deres vinterhi..
Mit dyrehold de næste måneder vil være kæmpesnegle/
Afrikanske Kæmpesnegle er et af de letter dyr at have med at gøre når det drejer sig om at finde noget de kan bo i. Stort set enhver beholder kan bruges, så længe den opfylder nogle simple krav.

Snegle høre ind under kategori hvirvelløse dyr, vinbjergsneglen har et kalkholdig hus på ryggen, ikke alle snegle bære hus. Man mener ikke vinbjergsneglen oprindelig kommer her fra landet, men er indført fra udlandet. Mange mennesker betragter den som en stor delikatesse, andre en utænkelig spise. Nogle mener at det var de katolske munke der medbragte vinbjergsneglen til Danmark. I Middelalderen betragtede man ikke snegle som kød, og derfor måtte vinbjergsneglen gerne spises under fasten. I fasteperiode kunne man således supplere fiskene og grøntsagerne med vinbjergsnegle. Til dette formål blev et egentligt opdræt af disse snegle derfor iværksat på klostre og herregårde. Man avlede snegle i klosterhaverne og udsatte vinbjergsnegle omkring herregårde og borge, og den dag i dag er koncentrationen af vinbjergsnegle i naturen ofte højere netop ved voldanlæg og skrænter omkring gamle herregårde, borge og klostre eller disses ruiner. 





På vej til madskålen, ja ja de skal nok blive store..



Naturfagligviden.

Afrikansk kæmpesnegl (Achatina fulica) er en af de største snegle, dens store hus kan blive op til 20 cm i længden og beskytter sneglens bløde krop, der er en rigtig lækkerbisken for mange.
Sneglehuset hjælper sneglen til at overleve i tørkeperioder. Sneglen udskiller et kalkholdigt sekret, der gør at den danner et låg, som er tæt, det sikre at sneglen ikke tørre ud.

Sneglen krop består af tre dele; Hovedet, foden og indvoldssækken. Tarmsystemet er lidt specielt, idet det snor sig hele vejen op igennem huset. Der er ingen åbning i toppen, hvor affaldsstofferne kan udskille sig , så tarmen snor sig hele vejen ned igen til midt i sneglens nakke.

Sneglen har fire tentakler- to store og to små. På spidsen af de største sidder sneglens øjne, den er meget lysfølsom, den kan ikke fokusere og danne billeder. Nederst sidder to mindre tentakler, som den kan lugte og føle med. Alle fire tentakler og resten af kroppen kan trækkes ind i huset, når der er fare på færde.

Kæmpesneglen er både en han og en hun, det hedder en hermafrodit. I Sjældne tilfælde kan kæmpesneglen befrugte sig selv. En kæmpesnegl kan få op til 1200 unger om året. 

Udover at formere sig meget hurtig, har den også den fordel at den kan tilpasse sig i langt de fleste miljøer bare temperaturen ikke kommer under frysepunktet, den spiser næsten alt plantemateriale- død eller levende. Den er en af verdens 100 mest invasive arter. Den findes over det meste af verden, hvor den enten bliver til en lækker spise, eller som kæledyr.

Man har dog i visse lande forbudt at holde den privat, da det har givet en del problemer da folk satte deres kæle snegl fri i naturen, Den afrikanske kæmpesnegl ødelægger naturen og bære rundt på en lang række bakterier og parasitter, som derfor kan medføre en sundhedsfare.

I nogle lande b.la Kina betragtes den som en kæmpe delikatesse, og en vigtig kilde til protein, det siges at de smager skønt, men er meget vigtigt at de bliver tilberedt rigtigt, pga. de bakterie de bære rundt på.



NAVN:

De store Achatina snegle går under betegnelsen Congosnegle.

OPRINDELSE

Afrika.
Den mest almindelig snegl er en invasiv art som lever mest i Asien, der bliver den betragtet som et skade dyr, der findes også andre arter i de tropiske lande , der er de kommet til via handel med vare, de er ofte en stor plage . I nogle lande er det forbudt at holde dem i fangenskab.

STØRRELSE;

De kan blive op til 30 cm med et hus på 20 cm 
Sneglene vokser meget hurtigt. Den vokser hele livet.

TEMPERAMENT;

De er ganske rolige, de har ingen tænder og kan ikke bide, de spiser med en ru tunge, når de spiser kan man høre de gnasker, de vil forsøge at spise alt de bevæger sig på, feks arme, men det er ganske ufarligt, det føles som når en kat slikker på din hud.

TEMPERATUR;

Sneglene kan leve ved en temperatur på 24-25c, med en lavere temperatur på under 15c vil de hurtig død, det er ikke nødvendigt med lys over terrariet da sneglene er nataktive, det er dog vigtigt at de kan se forskel på nat og dag.

LUFFUGTIGHED;

80 til 90%
Hvis sneglene går for tørt, lukker de huset med en skal for ikke at tørre ud, det samme gælder hvis temperatur bliver for høj eller fugtighed.

TERRARIUM;

En gennemsigtig plastik kasse, låg med luft huller. Der vigtigt at kassen kan blive rengjort da sneglene laver slimspor, ingen rengøringsmiddeler, da det kan slå dem ihjel.
Barkstykker og grene, så de har noget de kan aktiveres på.
Bunden skal være min. 10 cm ugødet spagnum eller kokoshumus, blade.

KØNSFORSKEL;

Sneglen er tvekønnet (hermafrodit)

OPDRÆT;

Hvis man skal opdrætte er det en god ide med to snegle, parring kan forekomme hele året, de er ofte 9 måneder til 2 år om at blive kønsmodne, alt efter forhold. Æggene udvikler sig direkte til en lille snegl, uden larve stadie. De kan ligge op til 300 æg.

FODER;

Når de er i fangeskab spiser de div. frugt og grønt, dog ingen syreholdig ting. Man kan supplere med fiskefoder, rugbrød, hunde og kattemad. Det er ikke nødvendigt med vand, da de for dækket deres væskebehov gennem føden, de ynder også lidt øl en gang i mellem.(spændene) Deres fordøjelsesystem er sårbart så derfor er det vigtig at foderet er frisk.
Sneglens hus er bygget på kalk derfor er det vigtig at de få adgang til mineraler i form af en sepiaskal eller sågar kan en kalkpille bruges, man skal dog være opmærksom på at de så vil vokse hurtigere.

Achatina slægten høre til verdens største snegl og kan blive 5-6 år gammel.
Et skadet sneglehus kan regenereres.  


ETABLERING AF DYREHOLD.  

7. Akvariets, terrariets eller burets indretning. Lav en beskrivelse og en tegning / skitse som både indtænker dyrenes behov og brugernes oplevelses- og læringsmuligheder.

En kasse af plast med låg, hvor der kan bores huller i. I Bunden er der muld, grene og blade. I starten er det en mindre kasse, men tænker den skal udvides når de vokser. Det er vigtig at kassen er gennemsigtig så vi kan observere sneglene. Der er også vigtig jeg kan transporetere den frem og tilbage, da jeg skal have dem med hjem de dage jeg ikke er på job.





8. Kredsløb: Tegn kredsløbet i dit dyrehold (økosystem). 




mandag den 22. februar 2021



K4 opgave 

Smarties is 

Fantastisk med sne og frost vejr for det giver rigtig mange muligheder for at lave noget sjovt. Vi har lavet smarties is udenfor til stor overraskelse for børn. 
Ret nemt at lave og hvis der kommer mere sne, så har jeg lovet børnene at vi laver is med Daim. 
Fyld sne i en stor gryde og drys 300 g salt ovenpå ( det gør at temperaturen i gryden sænkes, og at du kan fryse ismassen ) så sætter du en skål oveni og hælder en hel piskefløde i samt en teske fuld vaniljesukker. Så skal der bare røres til man har den rette konsistens (ca 15 min) og til sidst kommer man den smag i man ønsker.




                                                                                                                                           






Havde kun et barn på cfo og så blev vi enige om at vi ville ud og male på træerne. vi tog kridt, et glas vand og en pensel med, og så malede vi løs på alle træerne ude på vores legeplads. 







Vi har lavet "hjem" til de små dyr i hækken. Har haft nogen dåser med hjemmefra og så har børnene puttet garn rund om dåserne, en nem og overskuelig aktivitet for vores børn der ikke kan holdes i en aktivitet ret længe af gangen. Håber der flytter nogen dyr ind snart. 




Hyggelig lille påske aktivitet sammen med børnene på mit job - ikke så meget med natur og udeliv at gøre, men trods alt noget der gror og som er sjovt at holde øje med dag for dag :0)
















Mon den røde også giver farve i blomsten på et tidspunkt??














søndag den 21. februar 2021

Opgave B. Etablering af mit dyrehold 


Jeg har valgt at mit dyrehold skal være vandrende pinde. Jeg har snakket med børnene på mit job om pindende, og de kan ikke forstå at det er dyr. Jeg har vist dem billeder og videoer af pindende, og de syndes at det er totalt skør og siger at jeg lyver for dem, så glæder mig til at tage børnene med op til dyrehandleren når vi skal købe de vandrende pinde. 
Min målgruppe er speciale børn i alderen 10-12 år

Info omkring vandrende pinde

Antal arter. ca 2000 stk

Floksammensætning og sociale behov
Den længste Pind måler ca 50 cm hvis man altså tager pindens ben med, ellers måler den ca 30 cm. Hvor den mindste pinde er ca 2 cm. De tungeste pinde vejer ca. 60 gram

Man finder de fleste vandrende pinde i de varme lande. 
I naturen lever pindende tæt på hinanden og derfor kan man holde mange sammen, men de skal have tilstrækkeligt med plads ellers kan det ende med at hannerne slås og æder hinanden. Det kan også ske at hannerne æder hinanden hvis de ikke har nok vand eller ikke får korrekt og tilstrækkeligt med føde. 
Man skal være varsom med at holde vandrende pinde sammen med andre insekter, så de pindende ikke bliver angrebet.

Fodring
Vandrende pinde er vegetarer og spiser fx brombærblade, eg, efeu, liguster, blade fra frugttræer

Terrarie- Indretning
Terrariet skal være 2-3 gange så højt som en vandrende pind, altså hvis pinden er 10 cm høj skal buret være 20-30 cm høj. og hvis man har flere pinde sammen skal højden være højere, og man anbefaler at have flere pinde sammen. 

Lys: Må ikke stå i solen/træk

Temperatur: 23-25g

Luftfugtighed: 60-70 %

Rengøring
Når bladene er spist eller er visne skal de fjernes. Man skifter bundlaget efter behov, ca 1 gang i måneden og gerne oftere hvis man har mange pinde.

Sundhed og sygdom
Hvis en vandrende pind mister et ben kan den godt overleve, i forbindelse med hudskifte vil der gro et nyt ben ud. 
Hvis pindende spiser sprøjtet foder vil den få trækninger i hele kroppen og højst sandsynligt dø senere. 
Hvis man ikke holder terrariet rent og godt ventileret kan pindende komme til at lide af mider. 

Håndtering
Vandrende pinde er meget sarte og skal derfor håndteres meget forsigtig. Hvis man skal tage dem op kan man bruge en tynd pensel. 

Vittighed
Hvad kalder man en hurtig vandrende pind?? 
Svar: En sportsgren

Vittighed
Jeg købte min vandrende pind da jeg var ude at rejse, og tog ham med hjem.. nu er han en indvandrende pind ;0)

Sang:
Verdens stærkeste dyr med Roben og knud hvor det farligste dyr i verden er en vandrende pind.

https://www.youtube.com/watch?v=6jGM_7g3NxM

Akvariets, terrariets eller burets indretning. Lav en beskrivelse og en tegning / skitse som både indtænker dyrenes behov og brugernes oplevelses- og læringsmuligheder. 

Der er flere der har erfaringer og selv har forskellige dyrehold i deres intuitioner, og dem der ikke selv har dyr, har mulighed for jævnligt at komme på besøg på forskellige landbrug/intuitioner der har dyr. Børnene får lært at omgås, drage omsorg, tage ansvar og lærer de forskellige dyr/sig selv at kende. (natur og udeliv s. 110) 
Det påvirker positivt at 3 år i en naturbørnehave understøtter både fysisk og psykisk børns trivsel og leg i forhold til sundhed, samt at et godt læringsrum er naturen. (natur og udeliv s. 223) 
Det kan være at når klassens "kæledyr" flytter ind, at det smitter lidt hos de andre og der flytter forskellige "kæledyr" ind i de forskellige klasser. 


Kredsløb: Tegn kredsløbet i dit dyrehold (økosystem). 
Vandrende pinde formerer sig både kønnet, dvs. at hun og han parrer sig, og ukønnet, dvs. jomfrufødsler, hvor hunner lægger ubefrugtet æg. Ved den kønnede formering bliver resultatet 50 hunner og 50 hanner, ved den ukønnede formering klækkes der kun hunner. http://padawan.dk/vandrendepinde/

                                          
                                            Jeg er klar til at mine vandrende pinde flytter ind!

                                        

                                                                   
Den dag mine venner flyttede ind ;0)






Logbog
Uge 9: 
Tordage skulle mine nye venner flytte ind, men de var ikke kommet hos dyrehandleren som lovet. Det gik så ud over vores autist dreng som blev meget ked af det for han havde glædet sig til at vi skulle hente dem. Det hjalp med et besøg hos mig og popcorn ;0) Vi krydser finger for at de flytter ind i uge 10 som lovet...

Uge 10
Jeg har i dag onsdag ringet til dyrehandleren og blev ret sur fordi mine pinde stadigvæk ikke var komme - jeg må indrømme at jeg blev lidt sur for jeg blev lovet dem i sidste uge ;0( Jeg skulle ringe i morgen når chefen var tilbage på job. Jeg ringer i morgen og hvis hun ikke kan love mig at de snart kommer så må jeg se om jeg kan skaffe dem andre steder! Krydser finger for at de snart kommer!
Efter en del opkald fik fandt jeg vandrende pinde i vejle, så afsted med mig og nu er mine venner endelig flyttet ind ;0)
Fuglesand i bunden og et glas med vand hvor der står efeu i og så skal jeg have fundet noget bark som jeg vil sætte op bagpå.. 





Her har den ene pind smit sin "krop"





uge 11
Dejligt at vores vandrende pinde endelig er flyttet ind. børnene var helt vilde og vi fik rigtigt meget tid til at gå med at snakke om dem og holde dem (altså dem der ville) 
Desværre blev jeg ringet op at min leder mandag aften at jeg skulle ringe til forældrene at vi ville lukke skolen ned til og med tirsdag i uge 12 pga. for højt smitte i området.
Vi måtte komme på skolen til kl 22 og så fik jeg travlt med at hente pindende så nu står de trygt herhjemme i mit køkken.
Glæder mig til uge 12 hvor børnene forhåbentlig skal i skole og være sammen med deres nye venner igen ;0)

Uge 12
Vi har heller ikke måtte på skolen den her uge da smitte tallet stadigvæk er for højt ude i vores område, så jeg har passet pindende herhjemme og fået burdet gjort rent. Det er vigtigt at få buret gjort rent hver måned da pindende ligger masser af æg og det kunne jo ende med rigtig mange pinde ellers. det er også vigtigt at buret er rent så pindende ikke får mider. 
Det mærkelige er at da jeg skulle have pindende over i en bøtte var der kun 5 pinde. Jeg har næsten talt dem hver dag når jeg lige er henne at sige godmorgen til dem, men nu mangler der altså en ;0(



Dejligt med et rent bur 
Det er vildt så store de er blivet 




Uge 13
Man, tir og onsdag er Cfo også lukket pga. corona, så jeg har holdt en velfortjent påskeferie hjemme sammen med mine pinde ;0)

Uge 14









onsdag den 17. februar 2021

OPGAVE B - etablere dyrehold - Christina

 OPGAVE B

I min opgave b har jeg valgt Melormen, som dog ikke er en orm men en larve - jeg vil komme omkring de 4 stadier i processen, dog vil jeg lægge vægt på selve melbille larven.  Min målgruppe vil være min børnehave klasse, elever i alderen 6-7 år. 

Jeg har valgt melbille larver, da der står i folkeskolens formål paragraf stk. 1 at vi i samarbejde med forælderen skal forberede  og give eleverne lyst til at lære mere og give dem forståelse for den dansk kultur og historie, og melbille larven er med til at skrive historie og muligvis lave om på vores kultur, da det nye er, at vi skal til at spise melorm laverne. 

Folkeskoles formål paragraf stk. 2 siger  at vi som underviser skal udvikle og skabe rammer for oplevelse, fordybelse og virkelyst, så eleverne udvikler fantasi og tillid til egen handle kompetencer. Det at melbille larven ikke er et dyr vi støder på i hverdag og for nogen muligvis kan være grænseoverskridende at røre ved, gør at jeg kan støtte eleverne i at overskride og udbygge deres handel kompetencer.  (uvm.dk)

Jeg har også valgt dette utraditionelle dyr, da jeg ser mange didaktiske muligheder, elever kan få med - Bæredygtighed, ansvar, relationer, handele kompetencer osv.    


Naturfaglig viden: 
Melbille (Tenebrio molitor): 
Melbillen er en art af skyggebiller, hvis larve er " melormen". Billen gennemlever, fire livsstadier, som også kaldes holometabolisme Voksen - æg - larve - puppe. I lavestadie fortager billen ca. 20 hudskifte 

De fire livsstadier ( pixibog s. 4) 


Melbille s larve: 
Kaldes i folkemunde melorm, det er dog ikke en orm men en larve. Larven bliver ca. 2 1/2 cm lang. De er gulligbrune og har en ret hård, blank overflade. 

Min skitse af melbille larvens opdeling (


I store del af østen bliver melbille larverne,  brugt til proteinkilde og i vestlige lande er den blevet solgt til foder til kæledyr fx. reptiler, fiske osv. 
Siden 2013, er insekter som melbille laveren kommet i fokus som potential fødevarer for mennesker, da de under de rette forhold kan give et meget større  proteinudbytte pr. areal en traditionelle besætninger.  Samtidig bruges der ved insekt produktion kun en brøkdel af det  vand og kvadratmeter,  der går til at fremstille samme mængde kød i en alm. produktion. (pixibog s. 4)




6.  Melbille s larve behov og adfærd: 
 Føde
Tørfoder; 
Melbillelaverne lever af forskellige kornsorter som ærte - hvede - havre - og rug mel og forskning undersøgeler viser at ved at varier kosten giver det større larver. ( Pixibog s. 9) 
Vådfoder; 
Det våde foder udgøre en meget lille del af fodret, det gør det  også ud for væske - men selve produktet som bruges har stor indflydelse på selv  larvens vækst.  
Vådfoder kan være frugt eller grøntsager, dog har i følge pixibogen fra teknologisk institut vist at mask, som er spildprodukt fra bryggerierne, givet et stort potentiale i forhold til hvis man bruger frugt eller grøntsager.  (pixibog s. 8-9) 
Klima: 

Melbillelaverne spænder bredt i temperaturen hvor de trives, men for at få den optimale vækst er der studier der viser at 30 - 32 grader - Men de er ikke så sarte, og da vi ikke skal lave stor produktion, har det ikke den store betydning. Men hvis vi syntes at tingende går for stærkt kan melbille laverne sættes koldt og de går lidt i dvale og derved går produktionen også i dvale. (Pixibog s. 10) 

Sociale muligheder: 
Selve bille lægger flere æg hvis de går tæt sammen og laverne vokser mere og hurtigere hvis de er mange sammen, så ud fra dette studie, vil jeg mene de er flok dyr. 

Rengøring: 
Vi tager og sier foder og larver fra hinanden og smider derved, det brugte ud og tilføre nyt - skufferne i reolen, skal vaskes af .
Jeg har valgt en plastik reol, da den kan komme under den varme hane hvilket gør det let at stå med også for mine elever.  

Aflivning:
Kan ske ved at lægge dem i et rum med ca. 15 grader uden foder i et døgn, hvor de vil få tømt deres tarme og derefter i fryserne, da de der vil gå i dvale, falde i søvn og død i mindst 2 døgn.  (pixibog s. 8) 


Etablering af dyrehold
7. Akvariets, terrariets eller burets indretning. Lav en beskrivelse og en tegning / skitse som både indtænker dyrenes behov og brugernes oplevelses- og læringsmuligheder. 



Skitse til melbille larve bo og foderbræt til fugle. 

Reolen med 3 skuffer er buret til melbillefarmen: 
Skuffe 1: Indeholder melbiller (Tenebrio molitor)der er net i bunden af skuffen, så æg og små larver kan falde ned i skuffen under. 
Skuffe 2: Til opvækst af melbillelaverne
Skuffe 3: Til laver, der er klar til at blive brugt til fodring og begynde pubbe dannelse. Pubberne vil blive taget væk og udklækket i små beholder. 

Melbillelarve farm 


Der hjul, på mini farmen så den let kan transporteres mellem klasserne.  


Her fjerner vi bunden i skuffe nr. 1 



Nettet der skal i bunden af skuffe nr. 1 



Klar






 Fuglefoderbrættet: 
Er fremstillet af en kollega, og i de to huller i siden skal der være glas, så eleverne kan se ind. Den høje kant er så melbillelarver ikke kan kravle ud. 
Fuglebrættet skal males, sort, da den væg den skal hænge på er sort og det ikke må kunne ses så meget. 




Så maler vi 






Melbillelaverne ankommer med postnord. 

Ankommet







8. Kredsløb: 



9. Før logbog over udviklingen i dyreholdet på din blog. Du kan evt. vælge at holde flere forskellige dyr der eksempelvis findes på samme biotop (i skovbunden, i vandhullet mv.), eller som er foderdyr / rovdyr (melorm / aborrer, fluer / edderkopper, regnorm /skildpadder).
Logbog
1. uge: Melbillelarve flytter ind  - Torsdag den 25/02/21 -  Så er melbillelaverne flyttet ind og har fået mad efter 48 timer, og de var sulten. 




2. uge: 




Litteratur: