fredag den 5. marts 2021

Planteholdsopgaven - Christina - under udarbejdelse

Plantehold - jeg vil prøve lidt forskellige frø/kerner, at plante. 

1. Mine vildfrø er gran fra Blåvand - jeg har været ud og finde grankogler 2 forskellige slags, og haft dem inde i varmen og derefter kunne jeg ryste frø ud.  De kan ses på billedet her under. 

2. Mine frø/ kerner fra køkkenets skuffer og skabe er Majskerner, solsikke, chiafrø, peberkorn og peberfrugtkerner  og der har ikke været nogen, overordnet pædagogiske valg ind over min valg af kerne/frø og det kan godt ærgre mig lidt nu, at jeg ikke har tænkt over mit valg. Jeg kan også sætte min  tvivl om mine kerner/frø her vil spirer.

3. Mine købe frø er ærteblomster, Aster ekstra høj, sommerridderspore, chili mix (habanero) og ananaskirsebær og her har der heller ikke være meget tanke bag, andet end jeg gerne ville have noget pænt at kigge på og noget der kunne spises. 
   

2 slags koglefrø, den ene rødgran og den anden ? 



5 fra skufferne i mit hus, majskerne, solsikke, Chiafrø, Peberkorn og peberfrugtkerner


Købte frø - 3 slags blomster, gule tomater, chili mix og ananas kirsebær



Alle potter er plantet til, lørdag den 06/03/21



Her står de så og soler sig. 


Jeg har brugt plastik og lerkrukker med huller i bunden som placeres , på plastikbakker, jeg vander ved at hælde vand i bakkerne, så jord og rødder selv kan trække vand. Frø/ kerne plantes i plantemuld som er købt i den lokale netto. 

Fødekæden afhænger af plantens evne til at danne energi, derfor sætter jeg planterne i vindueskarm for at få energi fra solen. Energi fra solen absorberes i cellerne ved hjælp af klorofyl, hvilket findes i alle grønne planter.

Kuldioxid optages gennem, spalteåbninger i bladet, disse små huller kan åbne og lukker alt efter behov, vejrforhold og tidspunkt på dagen.

Denne energi anvendes til at omdanne planternes kuldioxid og vand til glukose og derefter til kulhydrater.

Kulhydrater som dannes, er brændstof som anvendes til andre kemiske processer, hvilket er en forudsætning for at planten kan vokse.

Planterne transporterer vand gennem rødderne op i stænglen/stammen til bladene, derfor vælger jeg at vande i underskålen/ bakken for ikke at komme til at overvand. (Farrell, 2016, s. 26).

Et lille frø/kerne indeholder alt hvad det har brug for at bryde ud i verden. førets kimblade er oplagret næring og når denne næring er opbrugt visner de væk, denne næring er kulhydrater og i nogle tilfælde kan det være olie fx ved solsikkekerner. De fleste blomsterne planter er to kimbladet og det jeg mener de frø jeg har valgt er to kimbladet. (Farrell, 2016, s. 14)

Hvordan spirer et frø/kerne ?

Frøet må ikke være for gammelt, og det skal indeholde alt det, det skal bruge for at sætte kimblade og rod. Det lægges i luftigt jord, ved rette temperatur og derved vækkes frøet og det begynder at optage vand i små huller i frøskallen. Frøet svulmer op og revner, på den måde kan føret optage mere vand.

Frøet optager ilten i jorden, hvilket gør at der sættes en kemisk reaktion i gang som danner oplagsnæringen til kulhydrater. Kulhydraterne er brændstof for at danne nye celler, for at frøet kan strække roden i jorden og blive forankret heri, så der kan optages vand og næring.

(Farrell, 2016, s. 18)







Så er der en lille spirer i ærteblomst potten den 14/03/21

                           



Majskernen fra min køkkenskuffe spirer den.  15/03/21


 


Jeg har i denne uge prøvet at købe dyrk din egen mine køkkenhave på en uge. 

Billede + TEKST er lånt fra hjemmesiden

Spirehave spire have"Så mikrogrønt i dag og høst om 1 uge. Prøv at dyrke forskellige slags karse, broccoli spirer eller ærteskud i vindueskarmen. Med Tiny Gardens kan du året rundt dyrke sundt og lækkert mikrogrønt til at pynte på din mad og give dig et ekstra vitamin-tilskud."


Her er min egen lille køkkenhave - det ene er rucola spirer og den anden hedder Fredens mix. 

Her drysser vi frøene på hamp måtte, som følger med i pakken når man bestiller. 


Dag 1 
Her er alle frø fra de to små poser, drysset ud på de våde hamp måtter. 
Dag 2 
Dette frø er rucola - her ses tydeligt hvordan frøen, har suget vand til sig.
Dette er fredens mix og her dag 2 er der allerede en lille spirer, i et af de stor frø i blandingen. 

Dag 3  
Rucolaen er ikke så hurtigt til at spirer - men det ses igen, at de tager væske til sig og udvider deres frø skál. 
Der er nu flere af frøene i fredens mix, der har slået revner. 

Dag 4 
Nu er det begyndende kimblade, på begge frø. 


Dag 5 
De vokser så hurtigt nu at der sker noget, fra om morgen til om aftenen 


Dag 6 
Det ser ikke ud af meget, hvis vi skal kunne spise det på dag 7

Dag 9 

Det blev så ikke dag 7, vi kunne spise det, men dag 9, og her er det kimbladende vi spiser og der er utrolig meget smag i de små blad. 

  

Klar til at spise og det er meget lækkert, vi har brugt det til æggemad og som grønt oven på kartoffel porrer suppe. Det giver meget smag og giver maden et næsten gourmet udtryk.


Litteraturliste








 





 

1 kommentar:

  1. Hej Christina - overskuelig præsentation af dit plantehold. Det bliver spændende at følge - mon der er en opdatering på vej? Hvis du lykkedes med at få flere majs til at spire og har planer om at plante dem ud, når det bliver varmere, vil jeg anbefale dig at sætte dem i en klynge i stedet for på en række da de vindbestøver hinanden :-)

    SvarSlet